Onderzoek
Tijdens het eerst consult start ik met een uitgebreid onderzoek van uw paard. Door middel van een vraaggesprek probeer ik meer duidelijkheid te krijgen over de klachten en de hulpvraag. Vervolgens bekijk ik het paard in stand en ga ik het hele paard bij langs met mijn handen om afwijkingen of bijzonderheden vast te stellen (afwijkende stand, belasting, spiertonus en ontwikkeling, warmte, zwelling enz.). Daarna wil ik het paard graag in beweging zien op de harde en zachte ondergrond, op de rechte lijn en op een volte. Mocht u specifieke problemen tijdens het rijden ervaren dan kan het zijn dat ik het paard ook onder het zadel wil zien, een duidelijk rijfilmpje kan hierbij soms ook al voldoende informatie geven. Aan de hand van mijn observaties en bevindingen ga ik het paard verder onderzoeken. Na het onderzoek stel ik een werkdiagnose, bespreek ik met u het behandelplan en start ik de eerste behandeling.
Behandeling
Als fysiotherapeut gebruik ik verschillende behandelmethodes om tot een zo optimaal mogelijk resultaat te komen. Afhankelijk van de klacht en de ernst ervan zal ik deze behandelmethodes inzetten en indien nodig doorverwijzen naar een andere specialist zoals bijvoorbeeld de dierenarts, hoefsmid, tandarts, zadelmaker enz. Het aantal behandelingen hangt af van de ernst van de klacht, soms zijn 1 of 2 behandelingen voldoende, in andere gevallen zullen meerdere behandelingen nodig zijn. Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 1-1,5 uur, de eerste behandeling duurt ivm het onderzoek vaak iets langer.
Mobilisaties
Wervelkolomproblematiek of klachten aan de ledematen kunnen ontstaan wanneer gewrichten niet goed bewegen. Bewegingen verlopen niet soepel en worden als pijnlijk ervaren. Ook kunnen spieren verkrampen en pijn veroorzaken.
Mobilisaties worden gebruikt om de bewegingsuitslag van een gewricht te vergroten en beperkingen en pijnlijkheid te verminderen.
Massage en Dry Needling
Er kunnen verschillende massage technieken worden gebruikt ter verbetering van de doorbloeding, normalisatie van de spierspanning, pijndemping en eventueel het verminderen van zwelling. Voor de behandeling van myofasciale triggerpoints (spierknopen) is naast manuele technieken het gebruik van dry needling erg effectief gebleken. Een triggerpoint is een kleine plek in de spier waar de spiervezels in elkaar getrokken zijn en niet meer uit zichzelf ontspannen. Een triggerpoint geeft naast lokale pijn bij druk op de plek vaak ook uitstralende pijn (referred pain). Triggerpoints kunnen ontstaan door een acute verkeerde beweging, langdurige verkeerde beweging, overbelasting, disfunctie in het gewricht (blokkades of instabiliteit) of te weinig beweging (bijvoorbeeld bij een revalidatie periode). De triggerpoints zorgen ervoor dat de spier zich verkort en pijnlijk wordt wat invloed kan hebben op het bewegingspatroon van het paard.
Bij een behandeling middels dry-needling ga ik eerst opzoek naar deze triggerpoints door middel van palpatie van de spier. Vervolgens breng ik een dunne (acupunctuur) naald in de spier, hierdoor ontstaat een reflex, een korte aanspanning (twitch) van de spier waarna de spier weer kan ontspannen.
Medical Taping
Taping kan worden toegepast om spieren of spierketens meer te laten ontspannen of juist te activeren en voor het stimuleren van proprioceptie, beïnvloeden van gewrichten en bewegingsrichting, vergroten van stabiliteit, normaliseren van bloedcirculatie en stimuleren van het lymfesysteem. Hierbij wordt gebruik gemaakt van tape geschikt voor de paardenvacht.
Fascia technieken
Fascia is een elastische bindweefselstructuur die alles in ons lichaam; organen, spieren, botten, zenuwen en bloedvaten bekleedt. Het vormt een driedimensionaal web dat zorgt voor stevigheid, demping en het glijden/bewegen en verbinden van structuren (spieren/organen/zenuwen/bloedvaten enz) ten opzichte van elkaar. Wanneer er sprake is van een blessure, ziekte of langdurige stress verstijft de fascia. Dit veroorzaakt pijn en heeft invloed op de bewegingsvrijheid.
Het weer losmaken van de fascia waar nodig en waar mogelijk behoort eigenlijk tot de standaard behandeling.
Oefentherapie
Bij oefentherapie wordt door middel van oefeningen geprobeerd om de bewegingsmogelijkheden van het paard te verbeteren. Ook is een juiste manier van bewegen belangrijk om overbelasting en blessures te voorkomen. Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit van gewrichten, de training van spierkracht en coördinatie (juiste balans tussen aanspanning en ontspanning van de spieren) of verbetering van de stabiliteit. De oefentherapie kan bestaan uit bijvoorbeeld bepaalde rek en strek oefeningen die u zelf uw paard uit kan laten voeren of specifieke oefeningen aan de hand, aan de longe of onder het zadel om bijvoorbeeld spierkracht en coördinatie van de achterhand te trainen of lengtebuiging te verbeteren. Na het onderzoek en de behandeling van uw paard zal ik u advies geven over wat u zelf kunt doen met uw paard om het optimale resultaat uit de behandeling te halen.