Indicaties voor fysiotherapie

Meer informatie

Dierfysiotherapie is sinds 1992 een erkend beroep en valt onder de reguliere diergeneeskunde. De laatste jaren neemt dierfysiotherapie een steeds belangrijkere plaats in bij de (para)veterinaire begeleiding en behandeling van paarden. Net als mensen kunnen ook paarden klachten hebben aan het houdings- en bewegingsapparaat. Dit kan het gevolg zijn van een blessure, trauma, overbelasting en/of slijtage. Als dierenfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van het houdings- en bewegingsapparaat van paarden. Dit met als doel het voorkomen en/of verminderen van klachten. Ieder erkend dierenfysiotherapeut heeft de vierjarige opleiding tot humaan fysiotherapeut afgerond en vervolgens de 2-jarige post-HBO opleiding dierfysiotherapie voltooid. Als dierenfysiotherapeut sta ik ingeschreven in het diergeneeskundig register (CIBG) en ben ik aangesloten bij de NVFD (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren).

Indicaties

Soms is het heel duidelijk dat een paard ergens last van heeft, hij loopt bijvoorbeeld kreupel. Vaak zijn het echter subtiele signalen die voor een eigenaar niet altijd direct te herkennen zijn of te herleiden naar een mogelijke (beginnende) blessure. Het vereist dan ook de nodige deskundigheid en ervaring om deze subtiele signalen te herkennen en te linken aan een klacht. Net als mensen gaan paarden compenseren in de rest van hun lichaam op het moment dat ze ergens last van hebben waardoor de klachten zich uitbreiden. Hoe eerder er behandeling plaatsvindt hoe sneller uw paard in de meeste gevallen van zijn klachten af is. Hieronder staan een aantal indicaties benoemd waarbij fysiotherapie kan worden ingezet voor uw paard:

  • Preventieve zorg (check-up incl. zadelcheck)
  • Rij-technische problemen (moeite met nageven, inbuigen, rechtrichten, verzamelen, moeite met overgangen of zijgangen)
  • Gedragsveranderingen (pijnlijke reacties of boosheid bij het borstelen, opzadelen of opstijgen, staken of bokken/stijgeren, vluchten/spanning tijdens het rijden)
  • (Acute) letsels aan spieren, pezen, banden en gewrichten door blessure, ongeval of overbelasting
  • Problematiek van de wervelkolom, blokkades en pijnklachten
  • Verminderde (sport)prestatie
  • Revalidatie na een operatie of ziekte
  • Artrose (gewrichtsslijtage) en ouderdomsklachten
  • Neurologische problemen